Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

Πράσινο κύμα ηδη σε εφαρμογη χωρις μειωμένους χρόνους;

Ναι συμφωνα με νεο αρθρο της Ελευθεροτυπιας που ριχνει το μπαλακι όχι στο ΥΠΕΧΩΔΕ αλλα στη Τραμ Α.Ε. η οποια ισχυριζεται πως το πράσινο κύμα είναι ήδη σε εφαρμογή.

Πηγη: Ελευθεροτυπια

"Σημειωτόν

Πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται αρχικά είναι η απάντηση στην ερώτηση αν λειτουργεί το «πράσινο κύμα», δηλαδή η προτεραιότητα του τραμ στις διασταυρώσεις.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, που θεωρητικά τουλάχιστον είναι αρμόδιο για τη σηματοδότηση αποποιείται κάθε ευθύνης λέγοντας πως η εταιρεία λειτουργίας του τραμ είναι εκείνη που πρέπει να εφαρμόσει τις σχετικές μελέτες. Η Τραμ Α.Ε. από την πλευρά της λέει πως το «πράσινο κύμα» υπάρχει ήδη σε λειτουργία, με εξαίρεση ορισμένα τμήματα του δικτύου, στα οποία το τραμ δεν μπορεί να έχει απόλυτη προτεραιότητα. Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε, πώς γίνεται και δεν έχουν μειωθεί οι χρόνοι διαδρομών του τραμ;

Σήμερα η διαδρομή Σύνταγμα-Γλυφάδα καλύπτεται στην καλύτερη περίπτωση σε 52 λεπτά, με το τραμ να έχει σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα σε όλες τις διασταυρώσεις της παραλιακής λεωφόρου. Τα προβλήματα όμως εντοπίζονται στο κέντρο, όπου το τραμ χρειάζεται κατά μέσον όρο 17 λεπτά για να καλύψει την απόσταση μεταξύ Συντάγματος και της συμβολής της Καλλιρρόης με τη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Οι σηματοδότες στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν έχουν ρυθμιστεί (και δεν πρόκειται να ρυθμιστούν) ώστε να δίνουν προτεραιότητα στο τραμ, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει επίσης το πρόβλημα της συνύπαρξης με την υπόλοιπη κυκλοφορία.

Στην περιοχή της Ν. Σμύρνης οι σηματοδότες έχουν μεν τον σχετικό εξοπλισμό αλλά ο χρόνος που κερδίζει το τραμ στην Ελευθ. Βενιζέλου χάνεται στις απανωτές στάσεις, οπότε η εφαρμογή του «πράσινου κύματος» είναι δώρον άδωρον. Στη διαδρομή προς την παραλιακή το τραμ καλείται να περάσει δύο διασταυρώσεις-σκοπέλους στην Αχιλλέως, καθώς και ορισμένους οδηγούς ΙΧ που θεωρούν πως οι γραμμές του τραμ είναι κάτι σαν... πάρκινγκ. Η Τροχαία εμφανίζεται σπανίως και κάπως έτσι οι παλαιότερες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το τραμ θα φτάνει στη Γλυφάδα προερχόμενο από το κέντρο σε 45 λεπτά περιμένουν καρτερικά να επιβεβαιωθούν. Μάλλον και αυτές περιμένουν το φανάρι..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: